ÅPNING AV ÅRETS LUTEFISKSESONG I LOFOTEN!

KOMMER LUTFESKEN FRA LOFOTEN??

Mange store oppdagelser har skjedd ved en uventet hendelse, og noen ganger ved et rent uhell..... Dette gjelder for mange av de kulinariske gledene vi nyter i dag.

Det finnes mange historier om hvordan lutefisken oppsto, og mange av historiene går igjen i utallige varianter. Hva som hendte, når det hendte og hva som fikk folk til å legge tørrfisken i lut er det ingen som vet helt sikkert.

Det vi vet er at lutefisk ble nevnt i norsk litteratur for første gang av den svenske presten Olaus Magnus. Han beskriver hvordan lutefisk tilberedes og spises: "Den tørre stokkfisken får ligge i sterk lut i to døgn, så skylles den i ferskvann i ett døgn før den kokes og spises. Den serveres med saltet smør og er høyt verdsatt, selv av konger".

Olaus Magnus var blant annet i Trondheim, Norway og vår teori er at han traff en fiskekjøper fra Lofoten som tilberedte og servert lutefisk til Olaus. Denne fiskekjøperen hadde kanskje hatt brann i fiskebruket sitt på et tidspunkt, og i et forsøk på å berge tørrfisken så spylte han den med vann. Aske er som kjent lut...og voila...LUTEFISK!

Ulike organisasjoner og ulike personer har forsøkt å hevde at lutefisken har sin opprinnelse andre steder enn i Lofoten, dette er påstander som vi kaller ren fantasi. Lutefisk skal lages av tørket skrei, og skreien tilhører Lofoten, end of discussion!

Om denne fiskekjøperen var fra Svolvær eller Ballstad - vet vi ei. Men, det vi vet er at Børsen Spiseri og Kræmmervika Havn åpner lutefisksesongen i Lofoten under årets matfestival og du kan nyte deilig, ureist lutefisk begge steder den 12. oktober! Den som kunne vært to steder på samme tid.....😊

For mer info om arrangementene:

Ballstad: Kræmmervika Havn

Svolvær: Børsen Spiseri

Foto: Børsen Spiseri

Foto: Børsen Spiseri

Bjørg-Elin Kärn